=










Insect Order Flash Card Quiz


Take the insect ID quiz below. Then check your answers on the two pdf files below:











Vocabulary

Head- Front of body of an insect

Thorax- Middle of body of an insect

Abdomen- End of body (Butt) of an insect

Jointed appendages- bodies of arthropods are all jointed for greater flexibility and movement

Exoskeleton- the hard outer shell of an arthropod needs to be replaced (molting) when the animal grows bigger

Macroinvertebrates - Animals without backbones. These animals are than half a millimeter, so you can see them easily with your eyes. Some macro invertebrates include crayfish, scud (crustacea), mayflies, caddisflies, dragonflies (insects) aquatic worms, leeches, (worms) water penny, snails (mollusks)


Arthropod- An invertebrate animal with an exoskeloton, a segmented body and jointed appendages

Insect- A section of the Animila Kingdom (Insecta) of all the orders we learned for our Insect Quiz

Arachnid- the group or arhropods that contains spiders, ticks, mites, and scorpions

Crustaceans- A group of arthropods - many are aquatic - crayfish, shrimp, copopod, crab, lobster

Millipedes- Is an arthropod but is not an insect it has 2 pairs of legs for per segment

Centipedes- Are arthropods but not an insect. It has 1 pair of legs on each body segment. They are carnivores

Simple metamorphosis- A series of developmental changes that has only 3 stages egg, nymph and adult

Complete metamorphosis- The stages of life for certain insects. Egg-Larvae-Pupa-Adult

Parasite- An organism that consumes parts of a larger organism but does not necessarily kill it

Etymology- The study of the history of words

Entomology - the study of insects


know the following orders: orthoptera diptera lepidoptera mallaphaga trichoptera anaplura mecoptera siphonoptera homoptera odonata ephemeraptera collembolla hymenoptera coleoptera neuroptera hemiptera isoptera dermaptera thysunara

Questions

Insect Orders Link

Bug Bios



1. Name four different orders you would find in an freshwater ecosystem (stream, river, lake)

Answer: Odonada, Diptera (True Flies), Ephemeroptera, Trichoptera

2. List 3 different macroinvertebrates you would find ONLY in a healthy stream.

Answer: Stone Flies, Caddis flies and Mayflies

3. List 3 different macroinvertebrates you would find ONLY in a polluted stream.

Answer: aquatic earth worm, leach, snail

4. List four orders of insects which undergo complete metamorphosis.

Answer: Coleoptera, Hymenoptera, Diptera, Lepidoptera

5. Draw or list the steps of complete metamorphosis.
egg->Larvae->pupa->Adult
external image house_fly_life_cycle2.jpg


6. List 3 different orders of insects which undergo simple metamorphosis.

Answer: Thysanura, Isoptera, Anoplura , Orthoptra

7. Draw or list the steps of simple metamorphosis
Answer: Egg, Nymph or Larvae and Adult.



external image 210807001.jpg



8. Fill in the missing information in the table below:






Name of the Group
characteristics
examples
location found
Arthropods (macroinvertebrates)
Jointed appendages
Exoskeleton
Carnivores
Insect
Spider
crayfish
centipede
leaf litter
soil
grasses
freshwater
marine (saltwater)
Crustaceans
external image crustaceans.jpg

logs, damp place
streams
marine environment
crayfish

crab

shrimp

lobster
Arachnids
4 pairs of legs
2 body parts
Carnivores
scorpion
daddy-long-leg
tick
mite
desert
woods, tall grasses
forest
Insects
insect1.gif
3 pairs of legs
3 body parts
antennae
wings (some)
herbivores
truefly
butterfly
beetle
caddisfly
water
forest
grasses
host
Millipedes
milipede2.jpg
2 pairs of legs per segment
herbivores
2 Antennae
millipedes
under stones, bark, leaf litter
Centipedes
1 pair of legs per
segment
2 Antennae

Carnivores
centipedes
in soil, leaf litter, debris,

9. list the common name or scientific name for the insect orders below:

Answer: "half-wing" Hemiptera (true bugs)
"straight wings" Orthoptera (grasshoppers)
"short-lived wings" Ephemerids (MayFlys)
"leathery skin wings" Dermaptera (Ear Wigs)

10. Where would the millions of leafhoppers found in the tall grasses at Haverford College fit in the food web?

Answer: You could find the millions of leafhoppers found in the tall grasses in the food web category called primary consumers.

11. How does the great number of insects at Haveford College and Millcreek help to illustrate the concept of a food pyramid?

Answer: The great number of insects at Haverford College and Millcreek shows us the concept of a food pyramid because we actually got to see that there are so many plants and insects in an ecosystem. These plants and insects would be placed in the large base of a food pyramid. You can recall the food pyramid game we played in class in November. All the plants and insects supported the base of the pyramid.

external image EnergyPyramid.gif

12. Arthropods and Insects make up over 80% of all species on Earth. What adaptations have allowed these groups of animals to be so successful?

external image arthrops.gifexternal image allanimals.JPG
Answer: Arthropods and insect's hard exoskeleton has made it possible for them to survive the many different enviroments on Earth.Their anntenae are very sensitive to chemicals in the air and vibrations in air and water letting them escape well before they are caught by a predator.Another organ that helps them escape predators are insect's large compound eyes. Many insects have wings and that allows populations to move easily. They reproduce in large numbers to insure long term survival. ( they may lay hundreds of eggs)

13. Our study of insects in May connects very nicely to our study of raptor migration in the FALL. Can you remember the connection? (hint: Rachel Carson wrote Silent Spring at the same time raptor populations were decreasing in the 1960's)

Answer: The connection between our Fall studies and our Spring studies is that humans are interupting the ecosystem to an extreme degree where it is killing off a large amount of organisms.In the 1960's the hunters were killing off the raptors with guns and pesticides.In the stream study we found that humans are putting in too much waste and salt in the stream which is killing the animals living in it.

14. Is our macroinvertebrate study of the Mill Creek in Gladwyne an example of a qualitative or quantitative study? Explain.

Answer: The macroinvertebrate study we did with Ms. Patty is a qualitative study because we are trying to find out the health of the stream by observing the fauna (animal life). We found caddisflies and mayflies in the stream. These two orders of insects are only found in a healthy streams. Chemical tests we did with Ms. Lindsay gave us exact or quantitative measurements.

15. How can you distinguish between butterflies and moths? (What part of the insect should you look at carefully?)

Answer: Moths are Nocturnal , are white winged and smaller than butterflies, who have color on their wings are bigger and are awake during the day. Moths have feathery antenae, while butterflies have slender antenea. And moths eat sweaters :
external image Large-9-Polyphemus-Moth-Illustration-Antheraea-polyphemus.jpg
Portfolio 38 Alfalfa butterfly Orange sulfur illustration Colias eurytheme Boisduval
Portfolio 38 Alfalfa butterfly Orange sulfur illustration Colias eurytheme Boisduval

16. How can you distinguish between dragonflies and damselflies? (Name a clear difference between the two insects)

Answer: Dragon fly body : large and stocky , Dragonfly strong flier , Dragonfly eyes touck or nearly touch
Damselfly body : long and slender , Damselfly weak flier , Damselfly eyes are separated
Dragonfly has dissimilar wing pairs
Damselfly wings are similar in shape

external image dragonfly-info0.gifexternal image blue-damselfly.jpg

17. What effects does losing aquatic insects in the stream have on the ecosystem?

Answer: Without aquatic insects, the whole food chain would collapse and many fish species would die out. Insects are at the bottom of the food chain and are the primary diet of many fish, birds, frogs, and aquatic invertebrates.

18. Give two examples of insect orders that are "social"?

Answer: Hymenoptera, Isoptera

19. Which is the largest order of insects? (there are more insects in this order than any other order)

Answer: Celopatara (Beetles) Coleoptera is the largest order of insects, including about 1/4 of all known insects with about 280,000 different species in the world.
external image beetle3b.jpg
20. Give an example of an order of insects that are considered parasites.

Answer:
Hemiptera (bed bugs)
Sucking lice
Chewing lice
Fleas
external image swarm150.gif